For CA CMA CS updates & Alerts

CA CPT Question Paper June 2017 + Answer Key

9

Download CPT Question Paper June 2017 with Answer Key. CA CPT Exam held on 18-06-2017.  The Institute of Chartered Accountants of India has notified that to qualify the exam, one must score at least 30% marks in one sitting, and 50% marks in aggregate of all sections. Download CA CPT Study Materials & Mock Test papers for June 2017 Exam. Download CPT Question Paper June 2017 in Hindi and English. ICAI Successfully Conducted CA CPT June 2017 exam on 18th June 2017 and here we are providing CPT June 2017 Question Paper Based on Memory Basis.

Check CA CPT Result June 2017 here. Today (18-07-2017) CPT June 2017 Exam is Completed and Now all Students are Waiting For CPT Result June 2017 and CPT Question Paper June 2017. Here we are try to providing CPT Dec 2016 Question Paper and Answer Key. You May also Download CPT Question Papers Dec 2015 & June 2016 Question Paper. These question papers include all subjects of CPT Like Accounts, Law, Economics and Maths. You Can download all CPT Question Papers.

Download CA CPT Question Paper June 2017

S.No TEST Download

1

CA CPT Question Papers with Answer Key June 2017 (English)

Download

2

CA CPT Question Papers with Answer Key June 2017 (Hindi)

Download

CA CPT June 2017 Question Paper and Answer Key

PART A – FUNAMENTALS OF ACCOUNTING
1.JOURNAL
1. Goods worth Rs.2,000 were distributed as free samples in the market. The journal entry will be ________
a) Drawing A/c Dr.2,000 To Purchases A/c 2,000
b) Sales A/c Dr.2,000 To Cash A/c 2,000
c) Advertisement A/c Dr.2,000 To Purchases A/c 2,000
d) No entry2.If goods are sold but not delivered to the customer, they will be included in ______
a) Closing inventory
b)Goods in transit
c) Sales
d) Sales returns3.Johnny purchased goods of Rs.5,000 for cash at 20% trade discount and 5% cash discou Purchases A/c is to be debited by Rs.______
a) 3 800
b) 5 000
c) 3 750
d) 4:-000

2. LEDGER

4.In the ledger an account shows credit balance at the end of the year. This balance is shown as
a) To Balance c/d on the debit side
b) By Balance c/d on the credit side
c) To Balance b/d on the debit side
d) By Balance b/d on the credit side

5. BANK RECONCILIATION STATEMENT

5.Bank Reconciliation Statement is used to show the difference between the balances of
a) Cash columns of Cashbook & Passbook
b) Bank columns of Cashbook & Passbook
c) Cash columns of Cashbook & Bank columns
of Cashbook
d) None of the above

6.Debit balance as per Cash Book of Axe Ltd. As on 31.3.2016 is Rs. 2,000. Cheques deposited
but not cleared amounts to Rs. 100 and Cheques issued but not presented of Rs. 150.
The bank allowed interest amounting Rs. 100 and collected dividend Rs. 50 on behalf of Axe
Ltd. Balance as per Pass Book should be
a) Rs. 1,700
b) Rs. 2,000
c) Rs. 2,100
d) Rs. 2,200

7. FINAl ACCOUNTS – I

7.Average inventory = Rs.30,000. Closing Inventory is Rs. 5,000 more than opening inventory.Then the value of closing inventory will be
a) Rs.32,500 b) Rs.35,000
c) Rs.30,000 d) Rs.60,000

8.At the time of finalization of Financial Statements, Bad debts written off are to be refeerred to
Prosions
a)Pro isions
b) Reserves
c)Capital A/c
d)Profit & Loss A/c

9)from the following find out the coorect equation
A=Opening Inventory
B=Purchase
C=Closing Inventory
D=Cost of goods sold

a) D-A=B+C
b)A+B=D-C
c)A-C=D+B
d)A+B=C+D

10)Genral manger gets 6% Comission On net Profit After Charging Such Comission.Gross Profit after RS 60,000 and Other Indirect expenses other than Managers Comission are Rs 70000.Comission.
a)3000
b)3396
c)3500
d)None Of the above

11)A decrease in the provision for doubtful debts would result in:
a) An increase in liabilities.
b) A decrease in working capital.
c) A decrease in net profit.
d) An increase in net profit.

12)Capital at the end of the year Rs.5,00,000 Drawings during the year Rs.50,000
Profit for the year Rs.1,00,000 Interest on opening capital @ 10% per annum
will be
a) 50,000
b) 5,50,000
c) 45,000
d) 55,000

13)An amount of Rs.68,000 was paid on 3/3/17 for advertisement in a newspaper. This was
published in the newspaper on 3/4/17. This expenditure will be shown as __
a) Liability in the balance sheet on 31/3/17
b) Prepaid expenses on the assets side of
Balance Sheet on 31/3/17
c) An expense in the Profit and Loss A/c for the
year ended 31/3/17
d) None of the above

14)Opening capital = Rs.5,00,000 Drawings = Rs.1,20,00Assets = Rs.8,500 Liabilities =Rs.75,00
Closing Capital & Profit will be Rs._
a) 8,50,000 & 3,95,000
b) 7,75,000 & 3,95,000
c) 7,75,000 & 1,55,000
d) 8,50,000 & 3,55,000

15)Goods of the sale price of Rs.8000 were sent to a customer on sale or return basis. Till the end
of the year the goods were neither returned nor approved. The profit is 25% on cost. The inventory with customer to be included to the closing inventory of the trader will be Rs
a)6400
b)7000
c)6000
d)6500

9. BlllS Of EXCHANGE & PROMISSORY NOTE

16)A bill Of Rs 40000 was discounted by p with his bank for 39000 at maturilty the bill
returned dishonoured noting charges amounted to 500 how much amount will the bank deduct from p’s bank balance at he time of such dishonour?

a)Rs40000
b)Rs39000
c)Rs 39500
d) 40500

17)X draws a bill On 1/04/16 for 60000 for 3 months y accepted it 2/02/16.the bill was discounted on 2/05/06 @ 12% p.a the amount of discounted will be rs
a)1800
b)1200
C)600
d)1300

18)A draws a bill on B for Rs 100000 for 3 months.the bill was discounted wiht bnak at 15 % p.a half of the proceeeds are remitted to B.the amount received by B will be Rs
a)33334
b)25000
c)30000
d)48125

19)While preparing BRS mr x Found that a bil of exchange for rs 5000 which was discounted with bank was dishonoured and the bank paid nothing of rs 100.the entry required in the books of X will be
a) customer A/c Dr 5100
to bank A/C 5100

b)Customer A/C DR. 5000
To Bank Charges A?c 100

C)Customer A/c Dr 5000
Bank Charges ac dr 100
to bank a/c 5100

D)Customer A/c DR 5100
To Bank A/c Dr 5100
To Bank A/c 5000
To Bank Chartges A/c 100

10. CONSIGNMENT

20)If consignor draws a bill on consignee and discounted it with the banker, the discounting charges will be debited in
a)general p/l/c
b)consignment a/c
c)consignee a/c
d)trade receivable a/c

21 )Rishi of kolkata consigned goods costing rs 50000 to zenith of mumbai at cost + 20% 10% of the goods wre lost in transit 70% of the goods were sold at 15% above invoice price amount of sales will be rs
a)37,800
b)36,000
c)43,470
d)44,370

22)Mr. x consigned s.ooo boxes of goods to Mr. v @ Rs.250 each. He paid Freight Rs.3,500 & insurance Rs.1,500. Y paid expenses of Rs.5,000. He sold 3/5 of the boxes @ Rs.300 each. The remaining boxes were taken by Y at cost price.

The value of inventory taken by Y will be Rs. __

a) 5,00,000
b) 5,02,000
c) 6,00,000
d) None of the above

11. JOINT VENTURES

23)State which of the following statements is true?

a) Memorandum Joint Venture Account is prepared to find out profit on venture
b) Memorandum Joint Venture Account is prepared to find out amount due from co- venturer

c) Memorandum Joint Venture Account is prepared when separate sets of books is maintained
d) In Memorandum Joint Venture Account only one venturer’s transactions are recorded.

24. Which of the following statements is not true?
a) Joint venture is a going concern
b) Joint venture is terminable in nature
c) oint venture does not follow accrual basis of accounting
d) he co-venturers share the profit in agreed ratio

25)X and Y entered into a joint venture to underwrite the shares of K Ltd at a commission of 5%. K Ltd made an issue of 1,00,000 equity shares of Rs.10 each. 90% of the issue is subscribed by the public. The profit sharing
between X and Y is 2 : 3. The balance unsubscribed shares are purchased by X and Y in profit sharing ratio. How many shares are
purchased by Y?
a) 4,000
b) 6,000
c) 10,000 d) 90,000

12. DEPRECIATION ACCOUNTING

26)Cost of an asset= Rs.2,00,000 Rate of depreciation = 10% under WDV method Value of the asset at the end of 2°d year will be Rs.
a) 1,80,000
b) 1,62,000
c) 1,48,000
d) 1,50,000

27. Depletion method of charging depreciation is Inventory was valued more by Rs.45,000. As a
adopted for which of the following assets?
a) Plant and machinery
b) Wasting Assets like mines and quarries
c) Buildings
d) Trademarks

13. RECTIFICATION OF ERRORS

28. A purchase return of Rs.2,000 has been wrongly debited to Sales Returns A/c. Due to this error, in the trial balance _
a) he total of debit balances will be Rs.2,000 more than the total of credit balances.
b) he total of credit balances will be Rs.2,000 more than the total of debit balances.
c) he total of debit balances will be Rs.4,000 more than the total of credit balances.
d) he total of credit balances will be Rs.4,000 more than the total of debit balances.

29. Stamp duty for the purchase of a property is debited to Legal Expenses A/c. This is an error of
_
a) Commission
b) Omission
c) Principle
d) Not an error

30. In the course of locating the reason for the difference in the trial balance, it has been found that an amount received from a customer has been debited to his account and a purchase from a supplier has been wrongly
entered in the ledger as Rs.17,720 instead of Rs.17,270. These errors may be classified as_
a) Errors of commission.
b) Errors of omission.
c) Errors of Principle.
d) Both errors of commission and omission.

14. SALE OF GOODS ON APPROVAL ON RETURN BASIS

31. Goods of Rs.800 (sales price) sent on sale on approval basis were included in the sales book.The profit included in the sales was 25% on cost. Inventory with the party will increase our inventory by __
a)600
b) Rs.640
c) Rs.680
d) Rs.700

15 INVINTORIES

32)While finalizing the current year’s profit, the company realized that there was an error in the valuation of closing Inventory of the previous year. In the previous year, closing Inventory was valued more by Rs.45,000. As a result
a) Previous year’s profit is overstated and current year’s profit is also overstated
b) Previous year’s profit is understated and current year’s profit is overstated
c) Previous year’s profit is understated and current year’s profit is also understated
d) Previous year’s profit is overstated and current year’s profit is understated

16. CAPITAL & REVENUE EXPENDITURES AND RECEIPTS

33. A machinery was purchased for Rs.1,00,000, Expenses incurred were – Brokerage 2%; Repairs Rs.1,500; Transport Rs.3000; trial run Rs.7,000; installation Rs.4,500 After operating the machine for 11 months an amount of Rs.8,000 was spent on repairs .Cost of machinery to be debited to Machinery A/c
will be Rs. —
a) 1,18,000
b) 1,26,000
c) 1,00,000
d) 1,02,000

17. CONTINGENT ASSETS AND CONTINGENT LIABILITIES

34. A company has filed a legal suit against competitive company claiming Rs.5,00,000 for infringement of patent rights. The outcome of the legal suit is uncertain. The claim may be treated as _
a)Income
b) Contingent Asset
c) Provision
d) Contingent Liability

35. When outflow of economic resources to settle an obligation is not probable or the amount
expected to be paid to settle the liability cannot be measured with sufficient reliability,
it is called _
a) Provision
b) Contingent liability
c) Secured Loan
d) Unsecured Loan

18. PARTNERSHIP ACCOUNTS

36. Fluctuating Capital A/c is credited by__
a) Interest on Partner’s capital
b) Partner’s share in Profit of the year
c) Partner’s salary or remuneration
d) All of the above

37. Interest on capital will be paid to the partners if provided for in the agreement but only from
a) Current year’s Profits.
b) Reserves
c) Accumulated Profits.
d) Goodwill.

38. P & Q are the partners in a firm sharing profits and losses in the ratio 3:2 with capitals of Rs.1,50,000 and Rs.1,00,000 respectively. They admitted R as a partner with Rs.90,000 as capital for 1/4th share in the profits of the firm. They adjust the capitals of other partners according to R’s capital and his share in the business. How
much cash will be brought in by P?
a) Rs.8,000
b) Rs.9,000
c) Rs.12,000
d) Rs.10,000

39. Outgoing partner is compensated for parting with firm’s future profits in favour of remaining partners. In what ratio do the remaining partners contribute to such compensation amount?
a) Gaining Ratio
b) Capital Ratio.
c) Sacrificing Ratio
d) Profit Sharing Ratio.

40. Tom & Jerry are partners in a firm sharing the profits and losses in the ratio of 3:2. Tom’ capital Rs.70,000 & Jerry’s capital Rs.50,000.
They agreed to take Shiva as a new partner for
1/5th share in future profits. Calculate the
amount of capital to be brought in by shiva.
a) Rs.16,000
b) Rs.18,000
c) Rs.80,000
d) Rs.30,000

41. X, Y & Z are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 5 : 4 : 3. Z died on 30/09/16. Profit for the year 2016 – 17 was Rs.40,000. What is the share of Z in the profits of the firm till the date of his death?
a) Rs.6,000
b) Rs.5,000
c) Rs.4,500
d) Nil

42. X & Y are partners in a firm sharing profits and losses in the ratio of 3: 2. Z was admitted as a
new partner for i/s” share of the future profits. Z takes his entire share from X only. The new profit sharing ratio of X, Y & Z will be
a) 12 : 8 : 4
b) 2 : 2 : 1
c) 1 : 1 : 1
d) None of the above

43) in case of death of a partner, the amount of jlp received by the firm will be distributed
a)To all the partners as per their old profit
b)To the continuing partners as per their new profit sharing ratio
c)To the continuing partners as per their ratio
d)To the continuing partners as per their gaining ratio

44. Capital employed = Rs.6,00,000 Average profit = Rs.1,05,000 Normal rate of return = 15% Value of goodwill under Capitalisation method will be Rs. _
a) 1,00,000
b) 90,000
c) 1,10,000
d) None

45. A partnership firm maintains its accounts on calendar year basis. B, one of the three
partners died on 31/03/10. The profit of the firm for the year 2009 was Rs.75,000, which
was distributed among the partners equally. The share of B in the profits of the firm till the
date of his death on the basis of previous year’s profits will be Rs. __
a) 25,000
b) 6,250
c) 18, 750
d) 37,500

19. COMPANY ACCOUNTS – I

46. When shares are forfeited, the Share Capital Ale is debited with __ and the Share Forfeiture Ale is credited with
a) Paid-up capital of Shares Forfeited; called up capital of shares forfeited
b) Called up capital of Shares Forfeited; Calls in arrear of shares forfeited
c) Called up capital of Shares Forfeited; Amount received on shares forfeited
d) Calls in arrears of Shares Forfeited; Amount received on shares forfeited

47. When shares are issued to promoters for the services offered by them, that will be debited with the nominal value of shares is
a) Preliminary expenses
b) Goodwill
c) Asset Ale
d) Share capital

48. M/s Rivera Ltd. forfeited 300 equity shares of Rs.10 each issued at par for non payment of Rs.4 per hare by the holder These shares are reissued at Rs.5 share as fully paid.what is the amount to be transferred to capital reseve a/c?
a) Rs.300
b) Rs.500
c) Rs.600
d) Rs.800

49. A company has forfeited 3,000 equity shares of Rs.10 each. for non payment of
Rs.3 per share on which Rs.9 called up. On forfeiture, Share capital Ale is debited
by Rs. __
a) 27,000
b) 30,000
c) 22,000
d) 9,000

20. COMPANY ACCOUNTS – II

50. If debentures are issued as collateral security the journal entry will be _
a) Debit Debenture Suspense A/c and Credit Debentures A/c
b) Debit Cash A/c and Credit Loan A/c
c) Debit Cash A/c and Credit Debentures A/c
d) Debit Debenture securities A/c & Credit
Cash A/c

51. Discount on issue of debentures is a_
a) Revenue loss to be charged in the year of issue
b) Capital loss to be written off from capital reserve
c) Capital loss to be written off over the tenure of the debentures
d) Capital loss to be shown as goodwill

52. Which of the following can be utilized for redemption of preference shares?
a) The proceeds of fresh issue of equity shares
b) The proceeds of issue of debentures
c) The proceeds of issue of fixed deposit
d) All of the above

53. A Company issued 6,000, 10% debentures of Rs. 100 each at a discount of 10% repayable
after 5 years at a premium of 5%. Total loss on issue of debentures will be Rs.
b) 30,000
a) 90,000
c) 60,000
d) 75,000

54)Mf s X . took over the assets of Rs.4,60,000 liability of Rs.30,000 of M/s B Ltd for a purchase consideration of rs 440000 the company issued 10% debunture of RS 100 Each at a prmium of 10% towards the purchase consideration . No of debuntures issued will be
a) 4,200
b) 4,000
c)3000
d)4400

55) preference shares of Rs.4,00,000 were redeemed at a premium of 2% by the issue of equity shares of Rs.2,00,000 at a premium of 12%. The amount to be transferred to CRR will be Rs. _
a) 2,84,000
b) 2,04,000
c) 1,84,000
d) 2,00,000

21. ACCOUNTING AN INTRODUCTION

56. Decrease in the balance of trade receivables
results in _
a) Increase in cash.
b) Increase in liabilities.
c) Increase in capital. d) Increase in Loan.

57. If an individual asset is increased, there will be a corresponding
a) Increase of another asset or increase of capitol
b) Decrease of another asset or increase of liabilty
c)Decrease of specific liability or decrease of capitol
d) Increase of drawings and liability

58. A change in accounting policy is justified
a) To comply with accounting standard.
b) To ensure more appropriate presentation of
the financial statement of the enterprise.
c) To comply with law
d) All of the above.

59. A businessman purchased goods for Rs.25,00,000 and sold 80% of such goods during the accounting year ended 31st March, 2009. The market value of the remaining goods was Rs.4,00,000. He valued the closing
Inventory at cost. He violated the concept of
a) Money measurement
b) Conservatism.
c) Cost.
d) Periodicity.

PART B – MERCANTILE LAWS

1. MEANING & NATURE OF CONTRACT

61. A voidable contract__
a) can be enforced by both the parties
b) can be enforced by one or more of the parties only
c)can be enforced at the option of law
d) can not be enforced by both parties

62) right in ram means
a)right to sell
b)right to sue buyer for amount paid
c)right to enjoy the goods against whol;e world
d)right to buy the goods

2. OFFER AND ACCEPTANCE

63. An offer made without any words spoken or written is
a) specific offer
b) cross offer
c) implied offer
d) counter offer

64. The communication of acceptance is complete as against the offeror
a) whenacceptance comes to the knowledge of offeror
b) whenit is put into transmission and leaves his power to reject
c) whenacceptance is reached to offeror
d) None of the above

65. Proposal may be:
a) general
b) specific
c) Implied or express
d)any of the above

3. LEGALITY OF OBJECT & CONSIDERATION

66. The term quid pro quo is applied in relation to
a)consideration
c) free consent
b) capacity of parties
d) legality of object

67. If the agreement consists of legal and illegal parts, and legal part is separable from illegal part, then legal part is __
a) valid
b) void
c) voidable
d} None

68. Which of the following is valid?
a) Agreement made out of natural love and affection
b) A promise to pay time barred debt
c) Compensation for past voluntary services
d) All of the above

4. CAPACITY TO CONTRACT

69. A lunatic person means:
a) insolvent person
b) person of unsound mind
c) person disqualified by Law
d) Alien enemy

5. FREE CONSENT

70)The term consensus ad idem means
a)general consensus
b)reaching an agreement
c)meeting of minds upon the samething in
d)all the above

71. Ignorance of law is no excuse’ in case of
a)mistake as to law of land
b) foreign law
c) unilateral mistake
d) bilateral mistake

72. A person who is in a position to dominate will of the other, it is __ or written is
a) fraud
b) misrepresentation
c)undue influence
d) All of the above

6) VOID AGREEMENTS. QUASI CONTRACTS & CONTINGENT CONTRACTS

73. An agreement to remain unmarried is
a) valid
c) voidable
b) void
d) unenforceable

74. Finder of lost goods should __
a) trace the true owner
b) take care of the goods
c) not mix with his own goods
d) all of the above

75. A promises to pay Ba sum of Rs. 10,000/- if it rains and in return B promises to pay Rs. 10,000/- to A if it does not rain. It is a/an __
a) uncertain agreement
b)wagering agreement
c) contingent contract
d) valid agreement

7. PERFORMANCE Of CONTRACT

76. A sold goods to Bat a price of Rs.12,000/- .Towards payment, B gave a post datedcheque for Rs. 12,000/-. Here
a) A is bound by the payment
b) A is not bound to accept the cheque
c) A is bound to accept the cheque at the
request of B
d) None

77. X, y and Z jointly promised to pay Rs.75000 to D.Z is compelled to pay the whole amount .then Z
a)Can recover Rs. 25,000/- each from X and Y
b) Can recover Rs. 50,000/-from X
c) Can recover Rs. 50,000/- from Y
d) Can not recover anything from X and Y

8. DISCHARGE Of CONTRACT

78. X owes Rs. 15,000/- to Y and he gave Rs. 12,000/- in full and final settlement of the outstanding due. This is called __
a) Novation
b) Alteration
c) Remission
d) Cancellation

79. Contract is discharged by
a) performance of contract
b) mutual agreement
c) breach of contract
d)Any of the above

80. Rescission of contract means:
a)cancellationof contract
b) alteration of terms
c) minor changes
d) all of the above

9. REMEDIES FOR BREACH Of CONTRACT

81. Quantum meruit literally means __
a) as much as is merited
b) as much as is credited
c) as much as no work done
d) None of the above

10. INDIAN PARTNERSHIP ACT.1932

82. Public notice is not necessary in case of _
a)admission of partner
b) expulsion of partner
c) dissolution of partnership firm
d) All of the above

83. Which of the following statements about registration of firm is not true?
a)lt must be done at the time of formation
b) It may be done at the time of formation
c)lt may be done before filing suit against third party
d) It may be done at any time after it’s formation

84. X, Y and Z are partners. X retired withoutgiving public notice. Later on Y and
z incurred liabilities with DLF Co Ltd.
a) X is liable along with Y and Z
b) X only is liable
c)Yand Z only are Liable
D)none

85) a firm is the name of
a)the partner
b)the minors on the firm
c)the business undder which the firm carries on the business
d)the collective name under which it carries on business

86. A partnership formed for undertaking/ adventure is —
a) partnership at will
b) particular partnership
c) Partnership for fixed term
d) None

87. X and Y entered into partnership agreement where X has to take all profits and Y shall receive wages. Here __
a) X and Y are not partners
b) X and Y are sub-partners
c) X and Y are partners
d) X and Y are active partners

88. A, B and C are partners. B who took the house on rental basis for the firm failed to pay the rent. The land lord can recover the rent from
a) B only
b) A and Conly
c) B and Conly
d) All partners

89. “Just and equitable “ground for dissolution of firm by court is/are _
a) dead lock in management
b) Lack of substratum
c)no talking terms between partners
d) all of the above

90. In a partnership firm, X, a partner bought immovable property without the consent of other partners. Then X __
a) cannot recover any amount because it is not covered under implied authority
b) can recover full amount from partners personally
c) can recover the amount from firm because this act is within the scope of implied authority of partner
d) None of the above

11. THE SALE OF GOODS ACT, 1930

91. Which of the following is not a type of document of title to goods?
a) Bill of lading
b) Railway receipt
c) dock warrant
d) None

92)X purchased 10 dozen of pencil sharpners and when they are used thay are found to be blunt and not at all usefull to sharpens pencils .here is the breach of
a) condition as to wholesomeness
b) condition as to merchantability
c) condition as to quality orfitnenss
d) None of the above

93. A person appointed to bid on behalf of seller is called
a) Puffer
b) Auctioneer
c) Damper
d) either b) or c)

94. In case of specific goods in deliverable state the sale is concluded
a) when goods are delivered to buyer
b)when contract of sale is made by parties
c) when money is paid by buyer
d) when goods are delivered and money is paid

95. Right of lien is _
a) right of stoppage of goods in transit
b) right of sub sale
c) right to retain the goods d) right to resell

96. Future goods are __
a) identified at the time of sale
b) produced after contract of sale
c) identified by description at the time of sale
d) None

97. In the event of insolvency of buyer before making the payment, but seller does not have right of lien, then the seller __
a) must deliver the goods to official receiver
b) must resell the goods to any other
c) must retain the goods for any other payment due from buyer
d) None

98. In relation to sale of goods, the latin term ‘Nemodat quod Non habet’ means __
a) goods by estoppel
b) no one can pass a better title than he himself has
c) sale by mercantile agent
d) sale by finder of goods

99. In case of breach of condition as to quality or fitness
a) buyer can sue the seller
b) buyer can sue for damages
c) buyer can refuse to pay the price
d) buyer can return the goods

100. A sent wheat to B and B sent the same to mill. Here it is said that
a) B has accepted the wheat expressly
b) B has accepted the wheat by implied adoption
c) B has accepted the wheat by estoppel
d) None of the above

Key – Part A – Fundamentals of Accounting

1 C 2 C 3 D 4 A 5 B
6 D 7 A 8 D 9 D 10 A
11 D 12 C 13 B 14 B 15 A
16 D 17 B 18 D 19 A 20 A
21 C 22 B 23 A 24 A 25 B
26 B 27 B 28 C 29 C 30 A
31 B 32 D 33 A 34 B 35 B
36 D 37 A 38 C 39 A 40 D
41 B 42 B 43 A 44 A 45 B
46 C 47 B 48 A 49 A 50 A
51 C 52 A 53 A 54 B 55 D
56 A 57 B 58 D 59 B 60


Key – Part B – Mercantile Laws

1 B 2 C 3 C 4 B 5 D
6 A 7 A 8 D 9 B 10 C
11 A 12 C 13 B 14 D 15 B
16 B 17 A 18 C 19 D 20 A
21 A 22 A 23 A 24 A 25 D
26 B 27 A 28 D 29 D 30 A
31 D 32 B 33 A 34 B 35 C
36 B 37 A 38 B 39 D 40 B

Now, Check below CPT question papers with answer key of previous exams.

Download CA CPT Question Paper June 2016 with Answer key

Download CA CPT Question paper June 2016 with Answer keyCPT exam contains 4 subjects and the following are cut off marks.CA CPT Exam June 2016 Cut Off Marks

Subject Marks Cutoff Marks
Fundamentals of Accounting 60 18
Mercantile Laws 40 12
General Economics 50 15
Quantitative Aptitude 50 15
  • The question paper shall contain 200 questions in all.
  • 60 questions are based on Fundamentals of Accounting.
  • 40 questions are on Mercantile Laws.
  • 50 questions in the second session are on General Economics.
  • 50 questions are asked on Quantitative Aptitude.
  • All the questions are objective type (MCQs).
  • Total duration of exam is 4 hours.
  • There is negative marking for incorrect answer.

CPT Answer Key and Question Paper Dec 2016 for CPT June 2017 Exam Preparation

Generally, ICAI will not issue CA CPT answer key / answer sheet and CPT Question Paper for any attempt. But some other private institutions providing CPT Question paper based on student’s memory and they are also providing CPT Answer key. So you can get CA CPT Answer sheet / Solution for Dec 2016 attempt, by other private institutions only. Remember one thing that, this CPT Question paper will be compiled from test takers memory. So there are some minor mistakes in Question paper and Answer key. Now you can download CA CPT answer key or CPT exam Solution along with question paper June 2016 attempt.Disclaimer: We have compiled this Question paper, based on the memory of students who have appeared for CPT exam.  Questions asked in the examination may have wrong/inadequate information and/or ambiguous language. In that case the answers provided by the institute may differ from these ideal answers. Every effort has been taken to give best answers.

CPT Dec 2016 Question Paper Sample Preview

  1. A bill drawn and accepted for mutual help is known as ____ bill(a) Accommodation(b) Trade(c) Ordinary(d) Retired
  2. Inventory is valued either at cost or market price whichever is lower, according to the principle of ____(a) Conservatism(b) Matching(c) Accrual(d) None
  3. BRS is a part of _____(a) Financial Statements(b) Bank Book(c) Cash Book(d) None
  4. A decrease in the provision for doubtful debts would result in _____ (a) Increase in liability(b) Decrease in liability(c) Decrease in net profit(d) Increase in net profit

Still if you have any Queries and issues regarding “CPT Question Paper June 2017 with Answer Key” , CA CPT Answer Key June 2017, CPT June 2017 solution / answer sheet download link, please mention at below comment box. Share this article ” CPT Answer Key and Question Paper June 2017 ” to your friends who wrote CPT exam June 2017.

9 Comments
  1. pankaj says

    Cpt paper 2016 December

    1. pankaj says

      Nice

  2. laxmi gangwar says

    sir mujhe cpt june 2017 me dena h to mujhe new syllabus se study krni hogi kya ??

    1. jawed akhtar says

      If u are fail in previous year than no change ur syllabus ….. If u r new registration Ca cpt than u will prepare for new syllabus 4oo marks

  3. jawed akhtar says

    Is it clear #laxmi

  4. jamshed ansari says

    Sir mara name jamshed ansari hai muchhe cpt karna hai b.com2nd me hu

  5. Akash Shrivastav says

    Sir, i have missed the exam held on Dec 2016 for some reasons. Now i am preparing for June 2017 Exam.
    My problem is that whether i have to study with old syllabus or New syllabus. I did registration in September 2016

    1. Subhra says

      Old syllabus I guess

  6. kiran jagtap says

    sir, main dec 2017 attempt dena chahata hoon, aur maine abhi registration nahi kiya, yadi main abhi registration karu toh mujhe new syllabus follow karna padega ya old syllabus…….. please tell me…….

Leave A Reply

Your email address will not be published.